Freesia

Aby mohla ekonomika normálně fungovat, je třeba mít dostatečně dobře fungující trh. A to znamená i nezbytnou potřebu dostatku důvěryhodné měny.

Další pokuty od Evropské komise

Jestli se domníváte, že si otevřete obchod a budete určovat ceny vy, tak to jste na těžkém omylu. Tak alespoň vyznívá verdikt Evropské komise za to, že některé firmy nadiktovaly prodejcům minimální ceny výrobků, pod něž již prodejce jít nesměl. A za to přišly příslušné sankce.
Abych řekl pravdu, této problematice nerozumím. Pokud prodejce vidí něco podobného, tak zboží prostě od výrobce nekoupí a je to. Jenže se hluboce mýlím. Ono to tak asi nefunguje.
aukční kladivo.jpg
Ono totiž firmy, jenž zmíním za chvíli níže, krom cen měly ještě bránit prodeji za hranice. Ano, je to s podivem, ale je to tak.
Zmatek? No, tak dobrá, nebudeme to rozebírat do detailů, ale podívejme se na jednotlivé provinilce. Nebude rozpisovat čím se zabývají, vesměs jde o elektroniku a elektro, jako takové, ostatně, kdo chce, bližší informace si jistě vyhledá.
Tak nejvíce to „rozčísla“ firma Asus, Ta schytala pokutu ve výši 62,5 milionů eur. Pomyslnou druhou příčku „vychytal“ Philips. Výše sankce je 29,8 milionu eur. Ve stejném násobku si doskočil na třetí místo Pioneer, a to ve výši 10,2. A bramborová medaile, nikým nezáviděná, ta je pro firmu Denon & Marantz. Obrazně mini pokutička ve výši 7,7 milionů eur by jim měla jejich diktátorské choutky natrvalo vzít.
klauzule a dívka.jpg
Stejně jako minulý týden Google by si měli pokutovaní uvědomit, co a jak. Ale jak jsem psal i tehdy, otázka „výchovného charakteru“ pokuty je zde asi „mimo mísu“. I když, dle vyjádření, všichni čtyři výše zmínění provinilci údajně s komisí spolupracovali, takže někde byla pokuta i mírněna.
Podle mého názoru budou výrobci používat podvodné praktiky vždy, když jen ucítí náznak, že se jim pokuta „vyplatí“. Dostane-li pokutu pět milionů, ale „trhne“ sedm, tak proč nezaplatit, že jo. Poctivost se nenosí, je to dávný přežitek. Ale třeba se tohle myšlení časem změní. Zákazník to však nemůže nijak ovlivnit. Bohužel.

Nezařazené